V webinarju razložim kako deluje vitamin C v koži, kakšne koristi ima (dokazane z znanstvenimi študijami) in kako formuliramo z različnimi oblikami vitamina C.

Vitamin C je verjetno ena najbolj poznanih, preučevanih in tudi učinkovitih aktivnih sestavin v kozmetiki. Tako v komercialnih izdelkih kot tudi pri izdelavi domače kozmetike se ga poslužujemo z namenom obrambe pred škodljivimi vplivi prostih radikalov, spodbujanja sinteze kolagena in posvetlitve hiperpigmentacij. 

Vitamin C najdemo v obliki različnih molekul, vsaka izmed njih ima svoje lastnosti, značilnosti in način uporabe. Tako bodo različne oblike zahtevale drugačno sestavo osnovnega izdelka (zaradi razlik v topnosti), drugačen pH izdelka pa tudi drugačno količino uporabe. 

V webinarju si pogledamo obstoječe oblike vitamina C, kako z njimi ustvarjamo svoje napredne izdelke ter na kaj moramo biti pri uporabi pozorni. Podrobno spoznamo 8 oblik vitamina C, kise uporabljajo v kozmetiki, njihove prednosti in slabosti, ter načine za uporabo.

 Še prej pa se posvetimo delovanju vitamina C v naši koži - v pregledu znanstvenih objav izvemo kaj lahko vitmain C sploh dela v koži, pri kakšnih pogojih, pri kakšnem trajanju uporabe in seveda pri kakšni koncentraciji.

Pogledamo pa tudi primere s trga, ki nam lahko služijo kot navdih za ustvarjanje lastnih izdelkov ter kot učenje kritičnega pogleda na INCI sezname sestavin ter njihovo analizo. Prikazani so primeri izdelkov, ki vsebujejo vseh 8 oblik vitamina C, ki jih spoznamo v webinarju.


Vsebina webinarja:

1. MODUL: Delovanje vitamina C v koži

2. MODUL: Pregled znanstvenih študij o koristi vitamina C za kožo

3. MODUL: Formuliranje z vitaminom C

4. MODUL: Primeri izdelkov s trga

V webinarju predstavim:

  • Kako vitamin C deluje v koži?
  • Kakšne oblike vitamina C poznamo?
  • Kako formuliramo z različnimi oblikami vitamina C?
  • Kako so formulirani serumi z vitaminom C na trgu?

Podrobno povem več o:


V predavanju si najprej podrobno pogledamo kako vitamin C v koži sploh deluje - na nivoju molekul, celic in tkiv. Pogledamo kakšni so znanstveni dokazi o njegovih učinkih, kjer spoznamo tudi načine uporabe vitmaina C.

Nato se posvetimo 8 različnim oblikam vitamina C, ki jih lahko uporabljamo v kozmetiki - pogledamo kakšne lastnosti imajo ter kakšne zahteve pri formuliranju imajo. Ua vsako od obliko podamo še primere s trga, kjer vidimo kako vitamin C uporabljajo različni proizvajalci.

Potrebno predznanje


Za ogled webinarja ne potrebuješ posebnega predznanja. 

Če si želiš poglobljenega in celostnega znanja, te vabim na celoletno šolanje Masterclass: Formuliranje naravne obrazne kozmetike, ki te opremi z znanjem za lastno formuliranje kozmetike in je najbolj poglobljeno izobraževanje s tega področja pri nas. Zate je primerno tako v primeru, če želiš ustvarjati kozmetiko zase, za svojo družino in prijatelje, kot tudi v primeru, da se odločaš za samostojno pot na tem področju.

V kolikor domače kozmetike še ne izdeluješ ali nisi prepričan/a ali je to nekaj zate, ti svetujem obisk tečaja Aromakozmetika za obraz, ki ti bo podal osnovni vpogled v tematiko. V njem je poudarek na spoznavanju osnovnih sestavin, postopkov, merjenju pH-ja ipd. Izdelamo tudi vse izdelke, ki sestavljajo osnovno nego obraza po korakih. Ko osvojiš te osnove, se lahko usmeriš v katerokoli nadaljnjo tematiko.

Če osnovno znanje o koži, sestavinah in formuliranju že imaš in te bolj mikajo preverjene recepture za ustvarjanje, pokukej v naš Formulatorski kotiček, kjer te čaka široka zbirka formulacij za osnovne in napredne kozmetične izdelke. Za nekatere potrebuješ predznanje iz izdelovanja emulzij, ki ga pridobiš na tečaju Izdelava naravnih krem.

V primeru, da potrebuješ redno podporo, saj se ti pri formuliranju, ustvarjanju in raziskovanju porajajo številna vprašanja, pa ti omogoča hiter napredek ne glede na tvoje predznanje moje spletno formulatorsko članstvo Šepetalke koži.


Spletna izobraževanja so časovno omejena

Dostop do webinarjev prejmete za 6 mesecev. Znotraj tega časovnega okvira si lahko posnetke pogledate kadarkoli in kolikor krat želite. Vsa vsebina je vnaprej posneta, zato niste vezani na termine ogleda. Po izteku imate možnost zakupa podaljšanja dostopa webinarja za dodatnih 6 mesecev, s katerim zakupite tudi vse morebitne nadgradnje in razširitve programa (vsebine, posnetke, gradivo). 


Vsebina tečaja